Mikrobiológia tételsor
2004.06.30. 13:40
1. A baktériumokat alkotó anyagok jellemzése … cukrok, zsírok, fehérjék, nukleinsavak… |
2. A baktériumok morfológiája … alak, méret, vizsgálati módszerek… |
3. A baktériumok sejtfelépítése … sejtfal, sejthártya, magállomány, tok, spóra, csillók, fimbriák… |
4. A baktériumok energiaszerző és -konzerváló anyagcseretípusai, az energiatermelés elvei. … anyagtranszport, autotróf és heterotróf baktériumok, különböző energiahasznosítási utak… |
5. A glikolízis és TCA ciklus |
6. Terminális oxidáció. Kemiozmotikus hipotézis: Hogyan keletkezik az ATP? |
7. A baktériumok kvalitatív meghatározása |
8. A baktériumok kvantitatív meghatározása közvetett és közvetlen módszerek |
9. Szénciklus ...globális C-forgalom, a cellulóz, hemicellulóz, pektin és lignin lebontása, az erjedési folyamatok… |
10. Nitrogénciklus … N-kötés, ammonifikáció, nitrifikáció, denitrifikáció… |
11. A kén, a foszfor és a vas körforgalma |
12. Vírusok … általános jellemzés, eredet, morfológia, szaporodás… |
13. Mikroorganizmusok az élelmiszeriparban … élelmiszerek romlása és tartósítása, silózás, savanyítás… |
|