Kertészet II. : Kertészet II. 1-3. Tétel: ANV, Szerkezet, Hőigény |
Kertészet II. 1-3. Tétel: ANV, Szerkezet, Hőigény
2004.01.14. 15:19
- Zöldségfélék szerepe a táplálkozásban, táplálkozási átlagérték fogalma
Zöldségfélék szerepe a táplálkozásban
Rostszegényen táplálkozunk. A kevés rost (nagy húsfogyasztás, zöldségek előkészítése, főzése) és a sok emészthető anyag miatt, a bélműködés lelassul. Ez aranyér kialakulásához, illetve rákhoz vezethet. A növények rosttartalma lazítja a bélsarat, az hamarabb ürül ki.
A zöldségek
- ásványi anyagban és
- vitaminban gazdagok.
- Vízben oldóik: pl. C-vitamin
- Zsírban oldódik: pl. A-, D-, E-, K-vitaminok (valamint karotin)
A lebontás során a zöldségek hamuja lúgos (a húsé, gabonáké savas à szabad gyökökhöz kapcsolódik à negatív folyamatokat indíthat meg.)
Táplálkozási átlagérték
Szintetikus mérőszám (ANV), mely sok információt tartalmaz, ezáltal a zöldségek objektív összehasonlítását szolgálja.
1965-ben, az NDK-ban Rinno találta ki, majd 1977-ben Grubben pontosította.
A végeredmény egy dimenzió nélküli, 100gr ehető részre vonatkoztatott érték.
Ezen átlagérték alapján a zöldségek besorolása:
ANV/ Árú-érték |
példa |
5 felett / magas |
petrezselyemzöld, Zborsó, Srépa, paprika |
2,5-5 / közepes |
káposzta, paradicsom, Zbab |
2,5 alatt / alacsony |
görögdinnye, uborka, Vhagyma |
Látható, hogy táplálkozástanilag a kialakult zöldségfogyasztás nem megfelelő, táplálkozásunkból hiányoznak a friss levélzöldségek
2. Zöldségtermesztés jelentősége, hagyományai, ágazatai
A zöldségek olyan kertészeti élelmiszerek, melyek termelői egyéves (ritkán évelő növények)
A zöldségek
- ásványi anyagban és
- vitaminban gazdagok.
- Vízben oldóik: pl. C-vitamin
- Zsírban oldódik: pl. A-, D-, E-, K-vitaminok (valamint karotin)
A lebontás során a zöldségek hamuja lúgos (a húsé, gabonáké savas à szabad gyökökhöz kapcsolódik à negatív folyamatokat indíthat meg.)
A világon a szántóterületek 2%-án folyik zöldségtermesztés (ez az arány Mo-n is igaz)
Ám ennek a teröletnek a felosztása, a termelés szerkezete országonként változó
Területe Mo-n 85e ha
A legnyagyobb területen termesztett növényeink:
- Csemegekukorica
- Zöldborsó
- Paradicsom
- Görögdinnye
- Étkezési paprika
- Fűszerpaprika
- Zöldbab
- Uborka
Az elmúlt 20 évben a legtöbb növény termelése 50%-al esett vissza.
Mo-n a fóliával takart terület nagy (6000ha), de ennek nagyrésze csak napenergiával fűthető, az üvegház terület (120 ha) geotermikus energiával fűthető
Zöldségfogyasztásunk 75-95 kg/fő/év, mely az európai átlag, és amely a világátlagot 30-40%-al felülmúlja
A fogyasztás egyenletessége nem megfeleő
MULTIK HATÁSA A PIACRA
- Kemény követelmények: méret, határidő, mennyiség
- Kemény piac
3. A fontosabb zöldség-fajok hőigény szerinti csoportosítása, és az alkalmazott szaporítási módok
Hőigény szerinti csoportosítás:
- Markov-Hajev
féle rendszer: régebben egyedüli volt, de a mai napig ez a legjobb. Ez 5 csoportot különböztet meg, 13-25°C között
25°C |
22°C |
19°C |
16°C |
13°C |
Kabakosok, paprika(*) |
Paradicsom, Csemegekukorica |
Hagymák, cékla |
Srépa, Zborsó petrezselyem, |
káposztafélék |
- McGillivary és Yamaguchi
csoportosítása szerint 2 főcsoport, és ezeken belül 3 ill 2 alcsoport található:
- Hidegtűtők
- 16-18°C kedvező, fagytűrésük gyenge, a 24°C feletti hőmérsékletet árt nekik
- 16-18°C kedvező, érés körül a fagy nagy károkat okozhat, a 24°C feletti átlaghőmérséklet kedvezőtlen
- 16-30°C kedvező, de fagytűrők
- Melegigényesek
- 15-30°C kedvező, a fagyokat egyáltalán nem viselik
- paradicsom, paprika, uborka, sárgadinnye
- 21°C kedvező, tenyészidejük hosszú
Szaporítási módok:
- Helyrevetés: a magot ott vetjük el, ahol később a termést betakarítjuk majd
- Palánta kiültetés: a mag nem oda kerül, ahonnan később a termés betakarításra kerül. A magvetésre termesztő-berendezésben, vagy szabadföldi palántanevelő ágyakban kerül sor. A növények sűrű térállásban fejlődnek 4-8 hetet, ekkora szabadföldre kerülnek (ekkor már termesztéstechnológiának, fajnak megfelelő tő-, és sortávra), és itt hozzák termésüket.
- A palánta lehet tápközeges (konténeres), vagy tápközeg nélküli (szálas).
- Tápközeges palántát használnak a kabakos növényeknél, és korai termesztésben.
- Szálas palánta jellemző: paradicsom, paprika, káposzta
- Palántavetés előnyei:
- Kedvező feltételek biztosíthatóak a kezdeti fejlődéshez
- Korábbi érés a helyrevetéshez képest
- Kisebb vetőmag-igény
- Palántanevelés hátrányai:
- A palánták felszedése, mozgatása vektor tevékenység
- A nevelő üzemeltetése drága
- Speciális szaporítóanyaggal történő szaporítás: pl. fokhagyma-termesztésben a gerezdek ültetése
|