Kertszet II. : Kertszet II. 1-3. Ttel: ANV, Szerkezet, Higny |
Kertszet II. 1-3. Ttel: ANV, Szerkezet, Higny
2004.01.14. 15:19
- Zldsgflk szerepe a tpllkozsban, tpllkozsi tlagrtk fogalma
Zldsgflk szerepe a tpllkozsban
Rostszegnyen tpllkozunk. A kevs rost (nagy hsfogyaszts, zldsgek elksztse, fzse) s a sok emszthet anyag miatt, a blmkds lelassul. Ez aranyr kialakulshoz, illetve rkhoz vezethet. A nvnyek rosttartalma laztja a blsarat, az hamarabb rl ki.
A zldsgek
- svnyi anyagban s
- vitaminban gazdagok.
- Vzben oldik: pl. C-vitamin
- Zsrban olddik: pl. A-, D-, E-, K-vitaminok (valamint karotin)
A lebonts sorn a zldsgek hamuja lgos (a hs, gabonk savas à szabad gykkhz kapcsoldik à negatv folyamatokat indthat meg.)
Tpllkozsi tlagrtk
Szintetikus mrszm (ANV), mely sok informcit tartalmaz, ezltal a zldsgek objektv sszehasonltst szolglja.
1965-ben, az NDK-ban Rinno tallta ki, majd 1977-ben Grubben pontostotta.
A vgeredmny egy dimenzi nlkli, 100gr ehet rszre vonatkoztatott rtk.
Ezen tlagrtk alapjn a zldsgek besorolsa:
ANV/ r-rtk |
plda |
5 felett / magas |
petrezselyemzld, Zbors, Srpa, paprika |
2,5-5 / kzepes |
kposzta, paradicsom, Zbab |
2,5 alatt / alacsony |
grgdinnye, uborka, Vhagyma |
Lthat, hogy tpllkozstanilag a kialakult zldsgfogyaszts nem megfelel, tpllkozsunkbl hinyoznak a friss levlzldsgek
2. Zldsgtermeszts jelentsge, hagyomnyai, gazatai
A zldsgek olyan kertszeti lelmiszerek, melyek termeli egyves (ritkn vel nvnyek)
A zldsgek
- svnyi anyagban s
- vitaminban gazdagok.
- Vzben oldik: pl. C-vitamin
- Zsrban olddik: pl. A-, D-, E-, K-vitaminok (valamint karotin)
A lebonts sorn a zldsgek hamuja lgos (a hs, gabonk savas à szabad gykkhz kapcsoldik à negatv folyamatokat indthat meg.)
A vilgon a szntterletek 2%-n folyik zldsgtermeszts (ez az arny Mo-n is igaz)
m ennek a terletnek a felosztsa, a termels szerkezete orszgonknt vltoz
Terlete Mo-n 85e ha
A legnyagyobb terleten termesztett nvnyeink:
- Csemegekukorica
- Zldbors
- Paradicsom
- Grgdinnye
- tkezsi paprika
- Fszerpaprika
- Zldbab
- Uborka
Az elmlt 20 vben a legtbb nvny termelse 50%-al esett vissza.
Mo-n a flival takart terlet nagy (6000ha), de ennek nagyrsze csak napenergival fthet, az veghz terlet (120 ha) geotermikus energival fthet
Zldsgfogyasztsunk 75-95 kg/f/v, mely az eurpai tlag, s amely a vilgtlagot 30-40%-al fellmlja
A fogyaszts egyenletessge nem megfele
MULTIK HATSA A PIACRA
- Kemny kvetelmnyek: mret, hatrid, mennyisg
- Kemny piac
3. A fontosabb zldsg-fajok higny szerinti csoportostsa, s az alkalmazott szaportsi mdok
Higny szerinti csoportosts:
- Markov-Hajev
fle rendszer: rgebben egyedli volt, de a mai napig ez a legjobb. Ez 5 csoportot klnbztet meg, 13-25C kztt
25C |
22C |
19C |
16C |
13C |
Kabakosok, paprika(*) |
Paradicsom, Csemegekukorica |
Hagymk, ckla |
Srpa, Zbors petrezselyem, |
kposztaflk |
- McGillivary s Yamaguchi
csoportostsa szerint 2 fcsoport, s ezeken bell 3 ill 2 alcsoport tallhat:
- Hidegttk
- 16-18C kedvez, fagytrsk gyenge, a 24C feletti hmrskletet rt nekik
- 16-18C kedvez, rs krl a fagy nagy krokat okozhat, a 24C feletti tlaghmrsklet kedveztlen
- 16-30C kedvez, de fagytrk
- Melegignyesek
- 15-30C kedvez, a fagyokat egyltaln nem viselik
- paradicsom, paprika, uborka, srgadinnye
- 21C kedvez, tenyszidejk hossz
Szaportsi mdok:
- Helyrevets: a magot ott vetjk el, ahol ksbb a termst betakartjuk majd
- Palnta kiltets: a mag nem oda kerl, ahonnan ksbb a terms betakartsra kerl. A magvetsre termeszt-berendezsben, vagy szabadfldi palntanevel gyakban kerl sor. A nvnyek sr trllsban fejldnek 4-8 hetet, ekkora szabadfldre kerlnek (ekkor mr termesztstechnolginak, fajnak megfelel t-, s sortvra), s itt hozzk termsket.
- A palnta lehet tpkzeges (kontneres), vagy tpkzeg nlkli (szlas).
- Tpkzeges palntt hasznlnak a kabakos nvnyeknl, s korai termesztsben.
- Szlas palnta jellemz: paradicsom, paprika, kposzta
- Palntavets elnyei:
- Kedvez felttelek biztosthatak a kezdeti fejldshez
- Korbbi rs a helyrevetshez kpest
- Kisebb vetmag-igny
- Palntanevels htrnyai:
- A palntk felszedse, mozgatsa vektor tevkenysg
- A nevel zemeltetse drga
- Specilis szaportanyaggal trtn szaports: pl. fokhagyma-termesztsben a gerezdek ltetse
|