Kertészet II. : Kertészet II. 9-12. Tétel: Vöröshagyma, Foghagyma |
Kertészet II. 9-12. Tétel: Vöröshagyma, Foghagyma
2004.01.15. 13:41
Vöröshagyma jellemzése, igényei, az egyéves áruhagyma termesztése
(Allium cepa)
Jellemzése:
- Ie 3000 körül már ismerték
- Géncentruma Irán és Pakisztán
- Területe világviszonylatban 2 millió ha
- Hazai területe5-7e ha, termésátlaga 18-20 t/ha (fogy.: 8-10 kg/fő/év)
- Egyszikű, levele hengeres, csöves, viaszos
- Kezdeti fejlődése alssú
- Illatát diszulfidok adják
- Gyógyító hatása közismert
- Gomba- és baktérium-ölő hatás
Igénye:
- Hidegtűrő, de a megfelelő íz kialakulásához szüksége van nyári melegre is
Csírázása 4-5°C-on indul, míg fejlődése végén 26-32°C-ot igényel.
- Fényigénye a tenyészidőtől függ, de mindenképpen nagy. 12-15 órás napi megvilágítottságot igényel, hosszúnappalos.
- Vízigénye – kezdetben nagy, később csökken. Összességében közepes. Az öntözés a termesztés-technika függvénye.
- Tápanyag – fejtrágyaként N igényel, frissen szervestrágyázott talajra NE. Kimondottan kálium-igényes.
- Talaj – jó szerkezetű, jó levegőgazdálkodású talaj. à gyökér levegőigényes – öntözés!!!
Termesztése:
A vöröshagyma a monokultúrát nem tűri (4-5 év), jó előveteményei a kalászosok
- Egyéves – tavasztól őszig – jászságban öntözéssel gyakori
- Kétéves – első évben dughagymát készítünk, melyet következő tavasszal ültetünk, és kapjuk az árú-hagymát. Kevesebb víz is elég. MAKÓ
- Áttelelő termesztés – szeptemberben vetik, télire erősödjön meg /ceruzavastagságú/, betakarítani júliusban. Nem lehet tárolni.
Egyéves termesztéstechnológia
- Terület: csak öntözhető, kis agyagtartalmú (nem cserepesedő), nem tömörödő, nem közvetlenül szerves-trágyázott, laza szerkezetű talaj jöhet szóba. Fontos a gyommentesség, és a sima felszín.
- Vetés
: precíz, ágyásos vetés, kis munkaszélességgel, a jobb talajkövetés, és munkamélység miatt. (25 cm-es sortáv, 5 sor/forduló). Korán vethető, amint a talajra lehet menni (február vége, március eleje). Vetés után 2-3 hétig nem fejlődik, közben a gyomok nőnek. Preemergens gyomirtás (vetés után, kelés előtt), akár totál szerrel – GRAMOX – is. Kelés után az első valódi levelek lassan (vetéstől számítva 4-6hét) jelennek meg, eddig nem lehet kapálni, öntözni, gyomirtani.
- Ápolás
:
- 5-6 öntözés a tenyészidő alatt, de a betakarítás előtt 3 héttel már ne.
- N-fejtrágyát igényel, de a betakarítás előtt 3 héttel már ne.
- Talajlazítást meghálálja à gyökere levegőigényes
- Folyamatos növényvédelem, gyomkezelés kell. Hagymalégy, peronoszpóra, bothritis, fonálféreg (vetés előtti talajfertőtlenítés)
- Hagymalégy: szexferomoncsapda, steril hímek kiszórása, “agrofátyol” fólia (fizikai védelem)
- Betakarítás
:
- Később, mint a kétéves termesztésnél.
- Aug vége, szept eleje à NE ESSEN
- Amikor a tönkön a gyökerek elhalnak
- Amikor a nyak behúzódik
- Amikor a levélnyak megpuhul, és a levelek fele megdőlt
Kiemelés à rendre rakás à utóérlelés (7-10 nap) à szár elszárad, buroklevél megerősödik (ha esik rendforgatás is) à gyűjtés J . Decemberig tárolható. Hozama 25-35 t/ha
Vöröshagyma kétéves termesztése, fajták
Kétéves vöröshagyma-termesztés
Dughagyma előállítása
- Terület
: csak öntözhető, kis agyagtartalmú, nem tömörödő, nem közvetlenül szerves-trágyázott, laza szerkezetű talaj jöhet szóba.
- Vetése
: márciusban, 10-15°C-os talajba, 100 kg vetőmag/ha szaporítóanyag-szükséglet. Ágyásos vagy ikersoros vetés. Kis sortávval, hogy ne legyen nagy a hagyma.
- Ápolás
: gyomirtás kell. Ez lehetőleg kombinált kell legyen. Esetenként –sűrű állomány- növényvédelem is szükséges lehet. Az öntözés hasznos lehet, de nem jellemező.
- Érés
: Júniusra megérik à levelek leválasztása láncos-boronával, vagy kézzel, nyírfaseprűvel. Ezután a termés kiemelése, tisztítása, és osztályozása következik.
- Osztályozás
: az első éves termést osztályozni kell
Méret |
Kategória |
Jellemző |
23 mm felett |
piklesz |
túl nagy, felmagzik, csak zöldhagymának jó, árú-hagymának nem |
20-23 mm |
I |
ez jó |
17-20 mm |
II |
ez jó |
14-17 mm |
III |
ez jó |
10-14 mm |
IV |
közvetlenül nem, csak tartaléknak jó |
10 mm alatt |
zsika |
szemét |
- Hőkezelés
: osztályozás után a csírákat hőkezeljük. Itt feladat a csírák inaktiválása. A betározáskori sorrend I-II-III. Maga a betározás december közepétől január elejéig tart. Egyszerre vesszük ki. A hőkezelt dughagymákat 18°C felett, vagy 0°C körüli hőmérsékleten tartjuk.
A Makói CR fajta kivétel, mely klíma-rezisztens, így hőkezelni sem kell.
Egy t dughagyma 10 ha elduggatott területet jelent.
90-100 kg hagymamag, kb. 1500-2000 kg dughagymát jelent.
Áruhagyma előállítása:
- Ültetés
: márciusban már ültethetjük (hidegtűrő), III-II-I sorrendben. Az ültetés kézzel vagy géppel történhet, elnyújtva, kb. egy hónap alatt. A sortáv 25-30 cm, a tőtáv 4-8 cm, az ültetési mélység 3-6 cm. Egy hektáron termesztett dughagymával 10ha-on tudunk árúhagymát termelni. A dughagyma-előállítás magszükséglete 90-100 kg/ha
- Kelés
: sorrendben először a legkisebb (III. osztály) kel ki, így fejlődéskor a különbségek kiegyenlítődnek, egyenletes állományt kapunk. Egyébként a fejlődés gyors. Ekkor kedvező a hűvösebb, nedves idő, rövidnappalos megvilágítás. A hagymatest érésekor már 25-30°C kívánatos.
- Ápolás
:
- Nem öntözzük
(vagy csak alig, 1-2 alkalommal)
- N-fejtrágyát igényel csak keveset, de a betakarítás előtt 3 héttel már ne.
- Talajlazítást meghálálja à gyökere levegőigényes
- Folyamatos növényvédelem, gyomkezelés kell. Hagymalégy, peronoszpóra, bothritis, fonálféreg (vetés előtti talajfertőtlenítés)
- Betakarítás
: korábban, mint egyéves termesztésnél, aug. elején, két menetben. Az érés jele a lombozat és a gyökérzet teljes száradása.
- Egy és kétéves hagymák különbségei
:
- Kétévesnél több a buroklevelek száma
- Kétévesnél tapintható a dughagyma csúcsa, a tönk csúcsos, míg egyévesnél egyenes, vagy homorú
Vöröshagymafajták jellemzése:
Ld 11 tételben
Vöröshagyma fajtái:
- Bermuda
típus: kúpos hagymatest, rövidnappalos, rövid tenyészidő, és enyhén fűszeres íz
- Creole
típus: enyhén lapított test. Erősen fűszeres íz, átmenet a rövid-, és hosszúnappalos között
- Északi
típus: hosszúnappalos. Gömbölyded alak, enyhén fűszeres íz.
A fajták csoportosítása történhet
- Morfológia: levél-, és hús-szín, alak
- Beltartalmi érték: szárazanyag-tartalom, csípősség
- Biológiai tulajdonságok: tenyészidő
Hazai fajták
Fajta |
Alak |
Buroklevél színe |
Tárolhatóság |
Termesztés |
Makói/Makói CR |
Gömb |
Bronzvörös |
Kiváló |
Dughagymás |
Alsógödi |
kúpos |
Barnássárga |
Közepes |
Helybevetés |
Makói fehér |
Gömb |
Fehér |
Kiváló |
Dughagymás |
Tisza |
Lapított |
Sárgásbarna |
Rossz |
Áttelelő /
Helybevetés |
Vöröshagyma integrált növényvédelme
Integrált növényvédelem: olyan kémiai, agrotechnikai, biológiai és biotechnológiai eljárások összessége, melyek biztosítani kívánják a megfelelő termés előállítását, a lehető legkisebb környezetkárosítás, kemizálás mellett.
Kémiai védekezés: (csávázás, permetezés)
- Csávázószerek: himxazol
- Fungicidek: réz, benomil
- Talajfertőtlenítők: karbofurán
- Inszekticidek: diklórfosz
- Hagyományos szerek: Réz
Agrotechnika:
- Várakozási idő/visszatérési idő
- Izolációs távolság
- Szelekció
Biológiai, fizikai-biotechnikai:
- Predátorok
- Paraziták (Bacillus thuringensis)
- Hőhatás: peronoszpóra
- Hideghatás: botritisz, fuzárium, baktériumok, szárfonálféreg
- Szexferomon csapdák: hagymalégy
- Hímsterilek kihelyezése: hagymalég
- Fizikai akadály: védő-takarás
Fokhagyma jellemzése, igényei és termesztése
(Allium sativum)
Jellemzése:
- A vöröshagyma után a 2. legfontosabb hagymaféle
- Levele lapos
- Mo.-n 800-900 ha-on termesztik, termésátlaga 8-12 t/ha, de öntözéssel 14-15 t/ha is lehet
- Termesztő-körzetei:
- Makó és környéke
- Dusnok (Bács-Kiskun M.) és környéke
- Ázsiából származik, ősidők óta fogyasztják
- Nálunk csak vegetatív úton szaporítható, géncentrumában (Ny-Kína) maggal szaporodik
- Gerezdekre bontható
- Levelei laposak
- Érdekes része a bulbilli, mely léghagyma, és melynek vetésekor a hagyma nem gerezdesedik meg. Egyébként akkor sem gerezdesedik meg, ha kései ültetés volt.
- Táplálkozásélettanilag előnyös: sok szárazanyagot, szénhidrátot, fehérjét, és közepesen sok C-vitamint tartalmaz, illatanyaga baktericid hatású.
Igényei:
- Hőigénye
közepes, da a tenyészidőszak alatt változó
- Kezdetben tűri a hideget
- Később hőigénye magasabb lesz (18-20°C) a gerezdesedéskor
- Éréskor már hőigényes (25°C)
- Fényigénye
: pontosan nem ismert, de a hazai viszonyok mind az őszi, mind a tavaszi ültetésnek megfelelnek
- Vízigénye
: nem vízigényes, nálunk nem öntözik. Legnagyobb igénye a kihajtás idején van. Az öntözést többletterméssel hálálja meg.
Termesztése:
- Monokultúrát nem bírja (visszatérési ideje 4-5 év)
- Elővetemény-igénye: gabonafélék után jó
- Szaporítása: az ültetés kézzel történik, 25-30cm sorvávval, 10cm tőtávval, 3-6cm?????? mélyre. Ekkor 400-500e tő/ha lesz, és a szaporítóanyag-szükséglet 1-1,2 t/ha körül alakul.
- Ősszel
: szeptember végén, október elején ültetik, így télállósága megfelelő lesz. Június végén betakarítható
- Tavasszal
: minél korábban, tehát februári-márciusi ültetés. Július közepén betakarítható
- Ápolása: ültetés után hengerezés és boronázás szükséges. Zárt állományt nem alkot, így kombinált gyomirtásra kell figyelmet fordítani. Amennyiben öntözünk (2-3 alkalommal, 30-40mm vízadaggal) érés előtt két héttel már ne tegyük.
- Szedése: akkor szedhető, ha a gerezdeket összefogó huroklevél elvékonyodik, hártyaszerű lesz, a lombozat megbarnul, elszárad. A szedés kézzel történik egy menetben.
Kiszerelése: lombbal együtt kertészcsomóban, ömlesztve, vagy füzérben
|