Kertészet II. : Kertészet II. 15-18. Tétel: Étkezési-, és fűszerpaprika |
Kertészet II. 15-18. Tétel: Étkezési-, és fűszerpaprika
2004.01.15. 13:48
Étkezési paprika jellemzése, környezeti igénye és öntözése
(Capcicum annuum)
Jellemzése:
- Világviszonylatban nem jelentős
Területe a világon 1,2 M ha
Ebből fűszerpaprika 200e ha
Hazai területe 5000 ha
7-9 kg/fő/év
Területe: D-T-köze, Csongrád, Békés, Szolnok, Somogy és Baranya, Kisalföld
Gazdasági és biológiai érettségben szedik
A fűszerpaprika iránt a kereslet állandó
A talaj sótartalmára érzékeny
Feldolgozva csak november és február között nem keresett
C-vitamin (aszkorbinsav), B, B2, ásványi só
Csípőssége à kapszacianidok
Itthon gyors fejlődésű, fehér (Cecei) fajták
Palántavetéskor oldalgyökerek
Lehet folytonos, vagy csokros
Levele ép, nyeles, a termés színét követi
Termése felfújt bogyó
Fontos a húsvastagság
Igényei:
- Hőigénye
18-30°C (nagyon magas) opt = 25°C. 10°C alatt a növény és termése egyaránt károsodik, érzékeny a levegő alacsony páratartalmára is (terméskötődés L ). Hőösszeg-igénye 3000°C, pl. a Zborsóé max 950°C
- Fényigénye
szintén magas, 5000lux-os, 12 órás megvilágítást igényel
- Vízigénye
szintén nagy. A tenyészidőszak alatt 500mm vízigénye van, de ez a párolgó és elfolyó vízzel együtt kb. 700mm vízigényt jelent.
- Tápanyagigénye:
viszonylag magas. 10 t termés előállításához 24/9/34. N-ből a fejlődés elején igényel sokat. Túlzott N-ellátás hatására késik a betakarítás. A P a generatív fázisban szükséges, csakúgy, mint a K
- Talajigénye
: közömbős (enyhén savas) talajok, alacsony sótartalommal, és sok mésszel.
- Termesztéstechnológia
: monokultúrát nem bírja, visszatérési ideje 3-4 év. Fontos a vegyszerek rotációja is.
A étkezési paprika öntözése:
- A legfontosabb ápolási munka
- Hagyományos
vagy mechanikus öntözés: cél, hogy a talaj legalább Vk 60%-nyi vizet tartalmazzon.
- Először a kiültetés után 3 héttel (június eleje) aztán virágzás, terméskötödés
- Júniusban még 1 öntözés (2 hét múlva)
- Július-Augusztusban már hetente öntözzük.
- Az öntözés lehülést okoz az állományban, ícs nem lehet öntözni, ha
- A napi átlag hőmérséklet nem é
ri el a 20°C-ot
- Nappal 25°C alatt marad
- Éjszaka 13°C alatt marad
- Egyszeri alkalommal 30-40mm vízadag juttatható ki.
- Hőösszeg
alapján történő öntözés:
- Az az alapja, hogy 5-7°C vált ki 1mm víz-párologtatást.
- Számolják a napi hőösszeget (7+12+19órai hőfok)
- Ha ez elérte a 30 mm-t, öntözni kell.
- A paprika-termesztésben annyira fontos az öntözés, hogy a többi ápolási munka (szedés, fejtrágyázás, talajlazítás, permetezés.) a fejtrágyázást a 2.-3. szedés után meg kell kezdeni.
Étkezési paprika palántanevelése vetéstől kiültetésig, (ápolás, felszedés, ültetési módok)
Palántanevelés:
A helybevetés körülményeink között nem jellemző, a palántavetés a mindennapos.
Determinált (csokros) à 2 kg/ha
Folytonos à 2,5 kg/ha
Időtartama 6-8 hét
A magvetés időpontja március közepe, fűtött körülmények között, fűtetlen helyen április közepe.
Vetés előtt a talajt jól beöntözzük, palántanevelés közben ritkábban öntözünk
1 m2 –re 10 g magot vetünk, melyből 1000 palánta nevelhető fel.
1 ha termőterülethez 80-150m2 palántanevelő szükséges
20°C-on a magok 10-14 nap alatt kikelnek
Hőmérséklet-optimumok:
- 0-14. nap 25-28 °C (éjjel nappal)
- szikleveles korban 18-20°C (éjjel 2°C-al hűvösebb)
- lombleveles korban 20-22°C (éjjel 2°C-al hűvösebb)
- edzéskor 14-15°C (éjjel nappal)
A kiületésre kész palánta 6-7 lombleveles, 15-20cm hosszú.
A palántákat mielőbb ki kell ültetni, ha ez lehetséges. A legoptimálisabb időpont május 10-20 között.
Kiültetés előtt a palántanevelő talaját jól beöntözzük à több talaj marad a gyökerek között
A felszedés és ültetés között legyen minimális a párolgás, a palántákat árnyékoljuk.
Egy ha-ra 120-150e (detrminált), vagy 80-100e (folytonos) palánta ültetése szükséges
Csak szívlevél mélységig ültessük
A gyökerek ne legyenek visszaperdültek
A palánták jól rögzüljenek, enyhe húzásnak álljanak ellent.
A kiültetés lehet gépesített is, ekkor 6 ültető-elemes gépnél 1,5 ha/műszak teljesítmény számítható
Étkezési paprika állományának ápolása, a termés betakarítása
A technológiai sor: szedésà fejtrágyázásà öntözésà talajlazításà szedés
- Palánta kiültetése május 10-20 között (magvetés március közepén).
- Helyrevetés április elején
- A vetés után 2-3 héttel (április vége) totál hatású szer, ezután kultivátor, és esetenként 10-15 mm nevelő öntözés.
- Júniusban tőszámbeállítás, és kézi kapálás
- Legfontosabb ápolás az öntözés
- Hagyományos
vagy mechanikus öntözés: cél, hogy a talaj legalább Vk 60%-nyi vizet tartalmazzon. Egyszeri alkalommal 30-40mm vízadag juttatható ki.
- Hőösszeg
alapján történő öntözés
Növényvédelem: ne legyen túl sűrű állomány, csávázott mag (baktérium ellen nem jó).
- Pseudomonassal
szemben ellenállóbb a Szegedi 20-as fajta. Tünete, hogy a levélen apró foltok, kanalasodnak, a terméskezdemények lehullnak, vagy mumifikálódnak
- Védekezés:
Preventív módon KASUMIN, vagy RÉZKLORID, többéves vetésforgó, jó vetőmag, KASUGAMICIN.nel végzett csávázás
- Xanthomonas
hatására a fiatal leveleken apró vizenyős foltok lesznek, a fonákon dudorodnak, belül vizenyősek, majd kiszáradnak. Később a teljes levél elsárgul, lehullik. A növény felkopaszodik, a termések, virágok lehullnak, a kocsány és a szár is foltos lesz. A kórokozó 10 évig fertőzőképes, sebparazita, légzőnyíláson át is bejut. Szereti a meleg (32°C), párás időt
- Védekezés
: kisebb sztómaszám, magasabb N, és K ellátás, jobb a csepegtető öntözés. Egészséges vetőmag, fajtaválasztás, talaj-, és eszköz-fertőtlenítés
- Nemesítés
: gds (recesszív) gén, és a Bs1..Bs4 gének szerepe.
Tápellátás: fejtrágyázás (foszfor) közvetlenül a kiültetés után. Később (tömeges termésfejlődés) a N-ellátás a fontos. A tenyészidőszak vége felé már a kálium kijuttatása fontos. A K trágyázást a 2.-3. szedés után mindenképpen érdemes megkezdeni, és augusztus végéiv folytatni.
Betakarítás: (lehetséges gazdasági, vagy biológiai érettségben)
- Gazdasági
érettség a virágzás után 35 nappal
- Biológiai
érettség a biológiai érettség után 25 nappal (azaz virágzástól 60 nap)
- Helybevetett
paprika érése augusztus 20.-a után
- A szedés többmenetes. A menetek számánál mérlegelni kell:
- Gyakori szedés termésnövelő
- Taposási, törési kár
- Szedés költségei
- Így a gyakollatban a paprikát gazdasági érettségben 3 alkalommal, biológiai érettségben 2 alkalommal szedik.
A szedés kézi. A termést késsel, vagy ollóval választják le a növényről, vödörbe. Innen ládába, vagy konténerbe kerül.
Tárolás: maximum két hétig, 7-8-10°C-on
Fűszerpaprika jellemzése, igényei és termesztése
Jellemzés:
- Paprika-liszt alapanyaga
- Különleges minőség
- Helyrevetést bírja
- Területe 200e ha a világon
- Betakarítása biológiai érettségben
- Termőtájai: Kalocsa, Szeged
- Fűszer, színező
, vitamin, kapszacin
Igényei:
- Hőigénye
18-30°C (nagyon magas) opt = 25°C. 10°C alatt a növény és termése egyaránt károsodik, érzékeny a levegő alacsony páratartalmára is (terméskötődés L ). Hőösszeg-igénye 2600-2900°C az étkezési paprikáé 3000°C, a Zborsóé max 950°C
- Fényigénye
szintén magas, 1500 napos órát igényel
- Vízigénye
kisebb
- Talajigénye
: közömbös (enyhén savas) talajok, alacsony sótartalommal, és sok mésszel.
Termesztéstechnológia:
- Palántanevelés
: nagy termés-biztonság, korábbi érés, jobb minőség. Eszköz és munkaigényes, csak Szeged környékén (50%-ban) jellemző
- Vetés
: magas légterű (vagy fűthető) fóliasátorban, 3,5kg/ha vetőmagszükséglet, vetés előtt 1 napos áztatás 25°C-os vízben. Március végén
- Palánták kiültetése
: május közepére ültetésre kész, 20 cm hosszú, 6-8 lombleves palánta lesz. Ültetés május közepén, a kiültetett mennyiség a tápellátástól ,és a vízellátástól függ. 200e körüli palántát számolunk, folytonosból kevesebbet, determináltból többet. Sortáv: 30+30+60
- Ápolás
: öntözés augusztus eleje után már nem
- Érés
: szeptember eleje
Magvetés (Kalocsa)
- Vetés:
április elején, 3 cm mélyre. 3 hét múlva kel ki.
- Állomány:
300e-700e tő/ha
- Ápolás:
öntözés augusztus vége után már ne
- Érés:
szeptember közepe/vége
Betakarítás: teljes érésben. Szedés kézzel (több menetben), aztán utóérlelés (felfűzve, zsákban, ládában)
Őrleménykészítés: kérdés, hogy a magot is bedarálják-e?.
|