Kertészet II. Fűszerparika bővebben
2004.01.23. 11:20
Fűszerpaprika
1,2 millió ha-on termesztik a világon a paprikát, ennek 16%-án, 20 ezer ha-on fűszerpaprikát.
A termőterület több mint fele Ázsiában van. Hazai termesztése: a világ 10 legnagyobb termést produkáló állam között vagyunk.
Hazánkban mindkét paprikát 4-5 ezer ha-on termesztjük. (Külön-külön)
Betakarítása: gazdasági és biológiai érettségben takarítjuk be a paprikát, a fűszerpaprikát biológiai érettségben.
Alapvető különbség: biológiai érettségben a mag érett és szaporításra alkalmas.
A paprikaörlemény alapanyaga a fűszerpaprika, az egyik legfontosabb exportcikk, hungarikum.
Fűszerpaprika örlemény csak a Capsicum annuum var. longum (hegyes paprika), valamint a Capsicum annuum var. grossum (cseresznyepaprika) lehet.
A fűszerpaprika és az étkezési paprika közti különbség
A fűszerpaprika
- javarészt hegyes termés típusú
- kisebb a növény habitusa, gyengébb növekedésű, lehetővé teszi a ha-kénti nagyobb tőszámot
- kisebb a növény vízigénye
- fényigénye nagyobb
- általában a helybevetés dominál
- nagy a festékanyag tartalma 8-9 g/kg
- hőigénye nagyobb
Legnagyobb termesztő körzete: Kalocsa, Szeged
A középhőmérséklet: 18-18,5 ° C
Napsütéses órák száma: 1500 fölötti
Termése: csokros, csüngő, lógó vagy fölfele néző
Lehet
- folytonos növekedésű
- féldeterminált
- csokros
- determinált
A megszikkasztott száraz paprika a bőr.
Termőhelyei:
Szeged és Kalocsa eltérő klimatikus szempontból, más a talaj.
Szegeden jórészt palántáról termesztik. Oka: homoktalaj, lazább szerkezetű, gyenge a víztartóképesésge, kevesebb a természetes csapadék. Az egyenletesebb állomány érdekében palántás vetést alkalmaznak.
Kalocsa: öntés talaj, jobb víztartóképességű, jobb a természetes csapadék ellátás a Duna mellett, helyre vetést tudnak alkalmazni.
Színanyagok:
2 komponens:
- sárga festék
- piros festék
Oleorezin: oldószerrel kivont színanyagok mennyisége
Kapszaicin: a csípősségért felelős vegyület, a bogyók erezetében található mirigyekben van.
Cukortartalom: 20-25%
Tokoferol: az E vitamin előanyaga, a paprika magjában tlálható.
Ha magot raknak az örleménybe, halványabb színű lesz, de a tokoferol konzerváló hatású, olajtartalma is van, ezáltal fényesebbé teszi az örleményt.
Hazánkban a klíma kiválóan megfelel, az íz és zamatanyagok fel tudnak halmozódni. 10-11%-os feláron hajlandók felvásárolni.
A színező intenzitást az ASTA értékkel jellemzik. 120-150 fölött igen jónak számít.
A németeknél nem olyan fontos a szín, de legyen benne mag. (konzerváló hatás)
A skandinávok mag nélkül kérik.
A paprika helyrevetéses termesztése eredményes lehet, ha
- gyorsan felmelegedő a talaj és nem cserepesedik
- rövidebb tenyészidejű, korai érésű, fajta legyen
- jó minőségű a vetőmag, precíziós vetőgép kell hozzá
- a terület öntözhető legyen
- gyommentesség biztosított
A helyrevetés április 5-10. között van. Legalább 3 hét mire kikel. 3 cm mélyen vetünk. Az egyenletes kelés érdekében ajánlatos hőkezelni a magokat. A mag tömegének megfelelő 50%-nyi vizet adunk hozzá, átnedvesítjük és 30 ° C-on 8-10 napig tároljuk, a magok 2-3%-án megjelennek a csírák. Azonnal vetni kell.
A vetőmagszükséglet: 3,5-7 kg/ha.
(3,5 kg/ha folyton növő esetén)
Elrendezés:
- folytonnövő fajtánál 300 ezer tő/ha.
Ikersoros elrendezés: 40+60, 5-7 cm tőtávolságra. 15-20 db/fm.
- Féldetermminált: 400-500 ezer db/ha
elrendezés ugyanaz, 20-25 növ./fm
- determinált: 600-700 ezer növ./ha, csokros fajták
térállás: 25+60, tőszám: 20 db/fm.
Palántázott állománynál: 3 sor egymás mellett 30 cm-es távolsággal, majd egy 60 cm-essel.
Öntözés:
Augusztus közepe után, ha palántázott az állomány, NEM öntözünk. Ha helyrevetett, augusztus végétől nem szabad öntözni, különben az érés elhízódik, a betakarítás kockázata nő.
Érés: augusztus vége, szeptember eleje, ekkor válik szedhetővé a palántázott, szeptember közepétől a helyrevetett.
Jó minőségű az örlemény, ha
- teljes érésben szedjük, teljesen bepirosodott
- a pirosan leszedett paprikát utóérleljük
Amikor leszedem a paprikát, a paprika piros, de a színanyag fele sárga benne. Az utóérlelés során az arány eltolódik 80-20%-ra, a piros javára. A sárga festékanyag átalakul.
Szedés:
Általában kézi szedést alkalmazunk, első szedéskor csak a pirosakat szedjük.
Folytonnövő fajtánál 2-3 szedést kell alkalmazni, mivel több a bogyó és nem egyszerre érnek be. Az első szedés kézi, a többi lehet gépi. 30-40 ember munkáját lehet megspórolni, de csak szükség esetén alkalmazzuk, ha nincs idő kézi szedésre.
Szedést követően utóérlelni kell:
- felfűzve
- zsákos megoldás
- ládás
A 2. és 3. gyengébb.
Új módszer:
Utóérlelés előtt felaprítás, mosás, kicentrifugálás, szárítás, utána érlelés és örlemény készítés.
Folytonnövő fajta: Kalocsai E15, Szegedi 20
Determinált: Kalocsai 601
Féldeterminált: Kalocsai ?
|