A tiszta víz összetétele, jellemzői, jelentősége
2004.02.25. 10:43
A tiszta víz összetétele
A víz egy vegyület, melynek molekuláit két hidrogén, és egy oxigén atom alkotja.
Mivel a természetben a hidrogénnek három (1H, 2H, 3H), az oxigénnek hat (14O, 15O, 16O, 17O, 18O, 19O) izotópja létezik, elvileg 36 víz molekula szerkezet létezhet, amelyből 9 képez stabil nuklidet. Ezek a természetes vizekben kisebb-nagyobb mennyiségben fordulnak elő. Legnagyobb mennyiségben (99,73 mol %) a 1H216O fordul elő, a 2H216O (nehézvíz) aránya 2,3· 10-6 mol %.
Az egyes izotópok fizikai tulajdonságai közül elsősorban az olvadáspontban (H2O: 0,0 D2O: 3,82 oC), a sűrűségben (H2O: 998,203 ; D2O: 1105,34 kg/m3) a maximális sűrűséghez tartozó hőmérsékletben (H2O: 3,98, D2O: 11,185 oC) térnek el. A kémiai tulajdonságokban nincs lényeges eltérés, csupán a nehézvíz reakciósebessége kisebb, mint a normál vízé.
A különböző eredetű természetes vizek deutérium tartalma 0,0133-0,0185 % között változik. Ez az eltérés lehetőséget ad a víz származásának tanulmányozására.
A felszín alatti vizek esetében a D2O tartalom a vízmélységgel nő.
A felszíni vizek esetében nagyobb mennyiségben bizonyos tavakban, a Holt-tengerben és nagyobb mélységű óceánokban fordul elő.
A víz és vizes oldatok fizikai tulajdonságai
A víz különböző halmazállapotban fordul elő, melyek átalakulása az alábbi sémával jellemezhető.
jég - víz
víz - vízgőz
A változások bekövetkezéséhez hőfelvétel, illetve leadás szükséges, melyet az olvadás illetve fagyás (333,3 kJ· kg-1) és a párolgás illetve forrás (2257 kJ· kg-1) fajlagos latens hőjének nevezünk.
Amikor a folyékony halmazállapotú víz jéggé alakul térfogata megközelítőleg 9,2%-al nő.
Mivel a víz párolog, illetve a jég szublimál, ezért állandóan vízpárával van körülvéve. Zárt térben adott hőmérsékleten és nyomás mellett egy bizonyos idő után egyensúlyi állapot alakul ki, a zárt tér vízpárával telítődik. Minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a telítettségi páranyomás.
Amikor a telítettségi páranyomás eléri az atmoszferikus nyomást, a víz forrni kezd.
A víz forráspontja 101,325 kPa nyomáson 100 oC. A víz sűrűsége O oC hőmérséklettől nő és 3,98 oC-on eléri maximális értéket (r =1000 kg· m-3). Ezt követően a forráspontig folyamatosan csökken (100 oC-on r =958,4 kg· m-3)
1. ábra A víz sűrűségének változása a hőmérséklet függvényében
A sűrűség változását a hőmérséklet mellett az oldott anyagok mennyisége is befolyásolja.
A viszkozitás (mind a dinamikai, mind a kinematikai viszkozitás) a hőmérséklet növekedésével csökken, így ha a hőmérséklet 0-ról 100 oC-ra nő, a viszkozitás 1/6-al csökken. A viszkozitás változása a lebegő anyagok kiülepedésének ütemét befolyásolja.
A víz fajhője 18 oC-on 4189· J· kg-1· K-1. E jelentős hőkapacitási érték a tengerek-óceánok klímabefolyásoló hatásában, és a hőelvonásban (hűtés) játszik szerepet.
Lényeges fizikai tulajdonsága a víznek, hogy a nagyobb fajsúlyú testeket magával ragadja (erózió, hordalék-mozgás), a kisebb fajsúlyú testek a felszínén úsznak. Ugyanakkor lényeges fizikai tulajdonsága a víznek, hogy a domborzati viszonyokból adódó helyzeti energia jó hatásfokkal alakítható át más energiává.
A víz illetve vizes oldatok kémiai tulajdonságai
A víz egyik lényeges jellemzője a pH, a hidroxónium ion aktivitás tízes alapú logaritmusának negatív előjellel vett értéke.
A kémiailag tiszta (desztillált) víz pH-ja 25 oC-on 7. A pH függ a hőmérséklettől. Minél kisebb a hőmérséklet, annál nagyobb, és minél nagyobb a hőmérséklet, annál kisebb a pH.
Az elektromos vezetőképessége csak a vizes oldatoknak van, melynek mértékegysége a
S· m-1 illetve µS cm-1, és értéke a koncentráció függvénye.
1. táblázat A vezetőképességi tényező néhány a vízben általában előforduló ion esetében
Ion |
Vezetőképességi tényező
(µS cm-1 / mg 1-1) |
Ca2+
Mg2+
K+
Na+
HCO3-
CO3-2
Cl-
NO3-
SO4-2 |
2,60
3,82
1,84
2,13
0,715
2,82
2,14
1,15
1,54 |
Fontos tulajdonsága a víznek az oldóképesség. Csak néhány olyan anyag létezik, amelyik vízben egyáltalán nem oldódik.
A dipol karakteréből adódóan a víz az ionos vegyületeknek jó oldószere.
A diffúzió révén az egyes molekulák vagy ionok az oldás során a vízmolekulák között diszpergálódnak. Minél nagyobb felületen érintkezik az oldandó anyag a vízzel, annál nagyobb az oldódás mértéke. A hőmérséklet növekedésével általában ugyancsak nő az oldódás mértéke, de bizonyos vegyületek esetében (CaSO4, CaCO3, MgCO3, Ca(OH)2, Mg(OH)2) a hőmérséklet növekedése csökkenti az oldódás mértékét.
2. ábra Oldhatósági görbék
Az oldhatóságot mg/100 g vagy mg•l-1 mértékegységben adjuk meg.
A folyadékok esetében, - mivel a víz is poláris folyadék - poláris folyadékok (szervetlen savak, bizonyos szerves savak, bizonyos alkoholok) jól oldódnak. A nem poláris szénhidrogének rosszul oldódnak a vízben.
A gázok oldhatóságát adott hőmérsékleten a Henry törvénnyel fejezhetjük ki.
C= k· P
ahol
C – a gáz telítési koncentrációja, mg· l-1
P – a gáz nyomása a folyadék fellett kP
k – a hőmérséklettől függő arányosító tényező
A törvény kevéssé oldható, és 0,1 MPa nyomáson a vízzel reakcióba nem lépő gázokra érvényes.
A gázok oldhatósága a hőmérséklet emelkedésével csökken, így a gázok a víz melegítésével eltávolíthatók. Néhány gáz oldhatóságát mutatja a 2. táblázat. A 3. ábra az oxigén dessztillált vízben való oldhatóságát mutatja a hőmérséklet függvényében.
2. táblázat Néhány gáz oldhatósága a vízben 101,325 kPa nyomáson
t Oldhatóság (mg l-1)
(oC) Oxigén Nitrogén Karbon dioxid Hidrogén szulfid Klór |
0
10
20
50 |
70
54
44
- |
29,6
23,5
19,4
13,7 |
3380
2360
1730
860 |
7180
5230
3970
2140 |
14600
9970
7280
3880 |
3. ábra. Az oxigén oldhatósága dessztilált vízben a hőmérséklet függvényében
A víz sótartalmának növelésével a gázok oldhatósága ugyancsak csökken.
Különbséget kell tenni a tiszta oxigén és a levegőből származó oxigén oldhatósága között. Így pl. 10 oC hőmérsékleten és 0,1 MPa nyomás mellett a tiszta oxigén oldhatósága 54 mg· l-1
(1. táblázat), míg a levegőből származó oxigéné 11,3 mg· l-1.
A vízben oldott anyagok mennyiségét tömegkoncentrációban (g· l-1, mg· l-1, µg· l-1, g· m-3, mg· m-3) vagy anyagmennyiség koncentrációban (mol· l-1, mol· m-3, mmol· m-3) szokás megadni.
Ez utóbbi átszámítása tömeg koncentrációja a következő összefüggéssel lehetséges,
1 mol · l-1 B × molekulatömeg B = mgl-1 B
B – az adott vegyület
Alkalmazzák még az adott vegyület, ion vagy atom mennyiségének kifejezésére a ppm-t (mg· kg-1), illetve ppb-t (µg· kg-1). Ha a víz sűrűsége megközelítőleg 1000 kg· m-3 (felszíni és felszín alatti vizek többsége) akkor a ppm » mg· l-1-nek, a ppb » µg· l-1-nek felel meg.
A víz biológiai jelentősége
A víz egyik lényeges biológiai jellemzője, hogy az élőszervezetek felépítésének egyik lényeges alkotóeleme. A fajtól, szervtől, illetve fejlettségi állapottól függően a növényi illetve állati szervezetek 55-90%-át alkotja víz. Így pl. az emberi test embrionális korban 80-90%-ban, idős korban 55-60%-ban tartalmaz vizet.
Fontos a víz anyagcsere folyamatokban szállítóközegként betöltött szerepe. A vízben illetve a víz közvetítésével játszódnak le az életfunkciók biofizikai illetve biokémiai folyamatai.
A növények és az állatok esetében is jelentős a fitomassza előállításában játszott szerepe.
Az 1 kg fitomassza előállításához szükséges víz mennyiségét a transzspiriciós együttható fejezi ki, melynek értéke hazai viszonyok között 250-1000 l· kg-1 szárazanyag.
Ugyancsak jelentős a víznek az előszervezetek hőmérséklet-szabályozásában betöltött szerepe is.
A víz olyan közeg, amely nagyon sok előszervezet számára életközeg. Így a tengerekben, a szárazföldi álló és folyóvizekben a mikroszervezetektől az emlősökig előszervezetek milliárdjai élnek.
A vizekben élő hasznos mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, stb.) életfunkciója révén a napfény illetve a vízben oldott oxigén hatására megy végbe a szennyezett vizek természetes tisztulása, melynek során a szennyező szerves anyagokat szervetlen anyagokra bontják le.
A hasznos mikroorganizmusok mellett az egészségre ártalmas patogén vírusok illetve baktériumok és egyéb szervezetek is előfordulnak.
Az előszervezetek elhalását követő bomlási, rothadási folyamatok eredményeként toxikus anyagok szennyezhetik a vizeket.
|