A vízhasználatok minőségi követelményei
2004.02.25. 11:16
A vízhasználatok vízminőségi követelményei
A különböző vízhasznosítások szempontjából más és más komponensek válhatnak fontossá, és különböző határértékeket kell betartani. Így pl. az oldott oxigén rendkívül fontos a vízi élet szempontjából, ugyanakkor lényegtelen az öntözés céljára történő felhasználásnál.
Hasonlóan eltérő lehet a nátrium tartalom jelentősége, ugyanis pl. az ivóvíz-ellátás során csak nagyobb koncentrációban okoz gondot, az öntözési célra történő hasznosításnál viszont meghatározó jellegű, az ipari felhasználás során viszont előfordul, hogy teljesen el kell távolítani ioncserével, vagy desztillálással.
12. ábra A vízminőség térképi ábrázolása az MSZ 12749 szabvány alapján
Vízminőségi szempontból a következő legfontosabb vízhasznosításokat különböztetjük meg:
- a vízi élet zavartalan fenntartása
- ivóvíz céljára felhasználandó víz
- üdülési célú vízhasznosítás
A vízi élet zavartalan fenntartásában elsődleges az oldott oxigén tartalom, de lényeges a víz hőmérséklete, a nehézfém koncentráció, ammónia, stb. A különböző jellemzők határértékeit a 19. táblázat mutatja be.
19. táblázat A vízi élet szempontjából legfontosabb vízminőségi jellemzők és megengedhető határértékei
Vízminőségi jellemzők |
Megengedhető határérték, mg•l-1 ha nincs másképpen jelölve |
Hőmérséklet
pH-érték
Oldott oxigén
Ammónia (szabad)
Klór (szabad)
Hidrogén-szulfid
Cianidok
Higany (összes)
Kadmium
Ólom
Arzén
Réz
Króm (összes)
Nikkel
Cink
Fenolol
Felületaktív anyagok
Olajok
Peszticidek, egyéb toxikus anyagok |
25…30 oC
6,0…9,0 egység
4,0…7,0
0,02…0,05
0,02…0,05
0,002
0,005…0,01
0,0002…0,0005
0,003…0,01
0,01…0,05
0,05…0,10
0,01…0,10
0,01…0,05
0,02…0,10
0,1
0,1…5,0
0,2…1,0
nem láthatók
0,01…0,1 X TLm |
* irodalmi adatok alapján
A víz öntözésre való alkalmasságát a következő fizikai, kémiai és biológiai jellemzők befolyásolják:
- a lebegtetett élettelen anyagok mennyisége és minősége
- az oldott anyagok mennyisége és minősége
- a lebegtetett élő anyagok mennyisége és minősége
A hőmérséklettel kapcsolatosan követelmény, hogy az érintkezés pillanatában a víz, illetve a növény hőmérsékleti különbsége ne legyen nagyobb mint 10-12 oC.
A lebegő szervetlen anyagok a vízellátó elemek feliszapolódását az öntözőelemek dugulását, illetve a talaj pórus rendszerének eltömődését okozza.
Az oldott anyagok esetében a víz minősítése
- az összes sótartalma vagy a vezetőképesség
- a szódában kifejezett fenoftalain lúgosság alapján történik.
A víz összes sótartalmának határértéke, a talajtól függ. Minden esetben felhasználható a víz öntözésre, ha az összes sókoncentráció kisebb mint 500 mg•l-1 . Ennél nagyobb sótartalom esetén már csak bizonyos korlátozásokkal használható öntözésre.
A Na %, vagy szikesedési hányados a következő összefüggésekkel számítható ki:
A sótartalommal kapcsolatos feltétel esetén a Na % megengedhető értéke 30-45%. Szikesedési veszély megítélésében a nátrium adszorpciós arány (Sodium adsorption rate; SAR) értékét is figyelembe veszik.
A kationok értéke a mg•l-1-ben helyettesíthető be,
Ha a SAR értéke kisebb mint 10, ahhoz a víz bármely talajon alkalmazható, 10-26 között csak bizonyos feltételek mellett, 26-nál nagyobb értéknél nem alkalmas a víz öntözésre.
Ha a szódában kifejezett fenolftalein lúgosság kisebb mint 10 mg•l-1, akkor a víz öntözésre minden esetben alkalmas.
Az állatok itatására használt vízzel szemben támasztott követelményeket a 23. táblázatban közöljük.
23. táblázat Az állatok itatására használt vízzel szemben támasztott követelményekkel
Vízminőségi jellemzők |
Megengedhető határérték mg•l-1, ha nincs másképpen jelölve |
Arzén
Kadmium
Króm (összes)
Ólom
Higany
Szelén
Fluorid
Nitrát + nitrit (N-ben)
Összes oldott só
Radioaktivitás
Összes-ß
Stroncium-90
Növényvédőszerek
Átlagos baktériumszáma
Koliform (fekáliás)
Enterokokki
Alga |
0,05…0,2
0,01…0,05
0,05…1,0
0,05…0,1
0,001
0,01…0,05
2,0…2,4
20,0
2500…3000
1000 pc/l
10 pc/l
ua. mint ivóvíz-ellátásra
4000 szám/100 ml
40 szám/100 ml
Kék-zöld algák elszaporodása nem engedhető meg |
A különböző iparágak minőségi követelményei eltérőek.
|