A gyümölcstermesztés szervezése és ökonómiája
2004.03.28. 19:08
A gyümölcstermesztés szervezése és ökonómiája
Jellemzői:
· Hosszú idő
· Nagy befektetés
· Nagy termelési érték
A hazai gyümölcsfogyasztás 70-80 kg/fő/év
Az egyik legnagyobb területen termesztett gyümölcs az alma, így ezzel (és a szőlővel) foglalkozunk részletesebben.
Alma:
Jellemzői:
· Értékes beltartalom
· Nagy fajtaválaszték
· Hűtve tárolhatóság
· Az állomány 70%-a gyenge minőségű lé-alma
· A keleti piac megszűnésével csökkent az export
Ültetvények telepítése:
· Meghatározzák az előírások (terv, költségvetés à PÁLYÁZAT)
· Engedélyezés
· Költségek
o 1 ha alma telepítése 3-5 millió Ft/ha
o Megoszlása:
§ Talajelőkészítés 8-10%
§ Trágyázás 10-15%
§ Szaporítóanyag kiültetés 25-30%
§ Támrendszer létesítése 35-40
§ Ápolás termőre fordulásig 10-17%
o Költségnemenként:
§ Anyagköltség 50-60%
§ Gépi munka 30-35%
§ Kézimunka 10-15%
· Termőre fordulás
o A termőre fordulásig felmerülő költségek 50%-a állami támogatásként visszaigényelhető
o Ha termőre fordul, amortizálható, mint befektetett tárgyi eszköz
§ Amortizáció à normatív használati idő, meghatározza az amortizációs kulcs, melynek értéke 4-15%
Amortizációs kulcsok
Ültetvény |
% |
Dió, gesztenye |
4 |
Alma |
6 |
Barack |
10 |
Málna |
15 |
Ültetvény kiselejtezése:
· Akkor jött el az ideje, ha az azévi hozam már nem fedezi az azévi költségeket
· A kivágásokat az új telepítésekkel, és azok termőre fordulásával kell összehangolni
Termelő ültetvény:
· Nagy költséget jelent a növényvédelem
· Nagy forgóeszköz-szükséglet a szedéskor (a göngyölegek legyenek műanyagok, mert bár drágábbak, de tárósabbak, és jobban tisztíthatóak)
· A forgóeszközök megtérülése a korai csonthéjasoknál jobb, ugyanakkor az alma későn térül meg
· Munkaerő-igényes: a szedés munkacsúcsot okoz. Egy fő 500-600(-1000)kg/fő/nap teljesítményre képes
Hazai ültetvény-szerkezet és perspektívák:
· Alma 65%
· Szilva 12-16%
· Barack 9-10%
· Cseresznye és meggy 8-8,5%
Perspektívák: az almát és az őszi-barackot el kell felejteni, helyette korai szilva, meggy, és cseresznye kell!
Szőlő
Jellemzése:
· Támogatása minimális à integráció à TÉSZ
· Területe szétaprózott (átlagban 0,5ha/gazda)
· Munkaigényes: 550-700 munkaóra/ha idő-szükséglet,
o ennek nagy része a szedéskor
(1 fő à 50-60 kg/óra)
(ideje 35-40 nap)
(a szüret ideje alatt egy szedő 1,5-2 ha-t szed le)
o másik része metszéskor
(20-25 tőke/fő/óra teljesítmény)
o a zöldmunkák a munkaszükséglet 20%-át teszik ki
Növényvédelem:
· Permetezés: 8-10 alkalommal szezononként. Egy gép 50-60 ha-t képes kezelni, ha a vízszállítás megoldott.
A betakarítás időpontját a szedés módja (gépi vagy kézi) határozza meg.
Költségmegoszlás:
· Metszés 10%
· Talajművelés 8%
· Tápellátás 5%
· Zöldmunka 6%
· Növényvédelem 13%
· Betakarítás 16%
· Egyéb(+amortizáció) 42%
A szőlő-termesztéshez kacsolódó ágazat a borászat, ennek költségeivel az alábbiakban szólunk.
Borászat:
Jellemzés:
· A költségek kb. 50% a szőlő előállítása
· 100 kg szőlő à 70l must (és mellette törköly)
o 70l must à 70-72l seprős bor, melyből 60l kétszer fejtett bor nyerhető
· Azaz a fentiek alapján 150 kg szőlőből nyerhető 100 l bor.
A költségek megoszlása 1 liter palackozott bor esetén:
· Alapanyag 35-40%
· Feldolgozás 14-18%
· Borászat 10-14%
· Palackozás és palack 32-36%
|